mandag 29. oktober 2018

Dystetromma



De underjordiske - Mette Pellerud
Her er et sagn mange kan ha hørt eller lest om. Det er tale om Dystetromma. Ytterst i Kolbu ligger det noen garder som heter Dystegardene.
Sagnet beretter at på disse gardene var det en merkelig tromme, og folk mente at det var de underjordiske som eide denne tromma. For de hverken så eller hørte de som hadde den. Men da det ble krig, kunne de høre den lang vei, og da hørte de at de underjordiske snakket og lo, og tromma gikk alltid en stund før krigen begynte. Denne tromma ble kalt Dystetromma, og det var helt sikkert at når de hørte Dystetromma, ble det krig.
Dette sagnet er kjent over heler landet, men mest kjent på Østlandet I 1905 var det gamle folk på Oppland som visste at det ikke ville bli krig mot Sverige, for de hadde ikke hørt lyden av Dystetromma.
Det fins for øvrig en rekke sagn om underjordiske som strømmer til for å forsvare fedrelandet under svenskekrigene omkring 1814.. Også de er patrioter!
Dette har nok opprinnelig vært et lokalt sagn, Dette er ikke bare en hvilken som helst historie. Den dreier seg om krig og ferdafolk trodde på dette sagnet. som etter hvert har spredd seg langt opp til Trøndelag. Det sentrale punktet i sagnet er Dystetromma som krigsvarsel. Det er naturlig, fordi de underjordiske ofte har overnaturlige kunnskaper om hva som vil skje.

Til index

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar