torsdag 9. februar 2017

NÅR DJEVELEN GRIPER TIL PENNEN

En flittig skribent

Av Ronald Grambo

Illustrasjon  av Mette N Pellerud

Djevelen er en person som spiller på mange strenger. Han er blant annet en flittig skribent som behersker både ordforråd og setningsoppbygning.
Han har en bok eller en pergamentrull eller et skinn der han skriver ned nøyaktig de som forstyrrer gudstjenesten med bråk og tøys. Han sitter som regel bortgjemt på et sted i kirken der han har godt oversyn over menigheten.
Djevelen fra Bonn.

En må tenke seg tilbake til svunne tider. Allerede i tidlig middelalder var det mye støy under gudstjenestene. Dette uvesenet i kirkebygningen fortsatte i flere århundrer.
Det var vanlig i Europa i tidligere tider at konene tok med seg diebarna i kirken og ga dem næring. Disse småtrollene kunne hyle som besatte på grunn av kolikksmerter. Både kvinner og menn tok med seg niste slik at de kunne stagge sulten, når det var nødvendig. Mennene hadde gjerne med seg en flaske brennevin å styrke seg med.
På 1600-tallet i Danmark-Norge kunne prekenene vare i seks timer! En må også erindre seg at store deler av den katolske messen foregikk på latin, som flesteparten av kirkegjengerne ikke forstod ett ord av.

Her er en utgave av legenden om djevelen som skriver ned bråkmakerne i kirken. Den er tatt fra en norrøn saga om Jomfru Maria.
En underdiakon hjalp ofte erkebiskopen med gudstjenesten. En høytidsdag da evangeliet ble lest, fikk underdiakonen et syn. Han så selve djevelen sitte på en murkant over kirkedøra. Han så ut som en apekatt og hadde et svært blekkhus under det ene øret, en diger penn i den høyre kloa, og han skrev så fort han kunne.
Den hellige ånd viste underdiakonen hva djevelen skrev. Rett under djevelen satt to dårlige kvinner og talte om sin slette livsførsel. Alt det de sa skrev djevelen ned. Skinnet han skrev på ble fullt på begge sider og på alle kanter.

Djevelen ble ille til mote, da han ikke fikk plass til alt. Han bet i den ene enden av skinnet og drog i den andre med klørne. Men tennene mistet taket, han slo skallen i muren så det smalt og ramlet ned med et slikt brak at underdiakonen trodde kirkebygningen ville rase sammen.
Han syntes dette var til pass for djevelen, og han slo hendene sammen og lo av full hals.
De andre som ingen ting så eller hørte, mente at underdiakonen oppførte seg svært usømmelig i Guds hus.

Han fikk derfor ikke være med de andre til erkebiskopen etter gudstjenesten. Sorgfull gikk han til Mariakirken og bad til Jomfru Maria. Hun viste seg for ham, og ga ham  skinnet som djevelen hadde skrevet ned synderne på. Med dette skinnet gikk han til erkebiskopen. De to kvinnene ble hentet og måtte tilstå, og underdiakonen ble erkebiskopens spesielle venn.
Denne utgaven av legenden i likhet med de andre versjonene er blitt brukt i prekener som manende eksempel. Den var derfor ganske godt kjent i middelalderen.
I en kirkehistorie fra det 8.århundret fortelles det om en person som like før sin død så en bok som inneholdt alle syndene hans. Den ble vist ham av djevelen, som hadde skrevet ned alt sammen.

I en bønnebok fra München skrevet i det 13.århundret er det et lite bilde som viser en djevel med en pergamentrull. Han vil overrekke den til erkeengelen Mikael med krav på sjelen til den døende som ligger på sotteseng. Navnet hans var nedskrevet der. Men Mikael gjennomborer rullen med staven sin. Djevelen blir dypt skuffet.
Djevelen må ha vært en flittig skribent, for i Agrigento, en liten by på Sicilia, skal det være et brev egenhendig skrevet av ham..
Djevelens skriverier tilhører den overnaturlige verden, men er ikke enestående..

De gamle hellenerne mente at syndene til folk fòr med vinger til himmelen slik at gudene kunne nedskrive dem og bringe dem frem for Zevs.
Den gammelgreske gudinnen Nemesis noterte også nidkjært ned menneskenes ugjerninger. Hun hevnet seg nådeløst på dem som viste overmot og arroganse overfor guddommene. Det fins mange liknende eksempler på overnaturlige skrifter i de gamle kulturene i antikken. Mest kjent er vel den gammelegyptiske guden Toth som sitter med sin griffel og skriver ned alt hva som foregår her i verden. Han er også kjent som skrivekunstens far. Link

3 kommentarer:

  1. Under bildet står det "Djevelen fra Bonn". Hvem var det?

    SvarSlett
  2. Jeg har hentet inspirasjon fra en romersk katolsk kirke i Bonn, Minster St.Martin som ble bygget mellom 1100-1300 tallet. Der finnes en veggskulptur som viser djevelen som noterer ned folks synder. Denne djevelen og skulpturen brukes i en artikkel om en bok på nett. "When Satan Pulls Wool Over Our Eyes"! "Jeg jakter på djeveler, det er interessant å se hva og hvem som kunne sammenlignes med denne djevelen i dag, og om jeg kan finne fotsporene hans!". For øvrig finnes dokumentasjon/bildet på wga.hu - et fantastisk webgalleri - og verdt en titt! Men som sagt fakta på djevelen i stein er at han er fra Bonn.

    SvarSlett
  3. Skulle det dukke opp flere djevler fra Bonn, levende eller døde, eller bitte litt tilstede så hvisk oss det i øret!

    SvarSlett