torsdag 20. oktober 2016

SLARAFFENLAND

Tekst: Ronald Grambo

Slaraffenland er overdådighetens forlokkende rike. Her er hus laget av mat og begre fylt med vin. På trærne henger hveteboller, og under dem renner bekker med melk. Fisken går ferdig anrettet i sjøenog lar seg villig fange med hendene. Stekte fugler flyr gjennom luften. De farer til og med rett inn i munnen på dem som er så late at de ikke gidder å ta  dem med hendene .
Helstekte griser vralter omkring med kniv i ryggen , slik at enhver kan forsyne seg.Her er ingen nød, her er overflod på alt. Dette er storspisernes paradis. Ostene vokser som planter og blir stadig større. Dessuten forekommer en ungdomsbrønn der som forynger en, når alderdommen tynger .
Disse forestillingene er sprunget ut av drømmerier om en antikk gullalder, da menneskene var gode og vennlige, og avlingene aldri slo feil.

Ordet Slaraffenland er avledet av de gamle tyske ordene "Schlur" som betyr slaur,altså  en slask og en unnasluntrer og Affenland,apeland. Et annet ord på dette forlokkende  drømmeriket er Cockaygne, som må være oppstått i Frankrike. Navnet er knyttet til en rotstavelse som betyr å steke.
Det forekommer en meget rik bildekunst som fremstiller disse paradisiske tilstandene. Disse forestillingene om Slaraffenland førte etter hvert til ønsker om forandringer og forbedringer i sosiale, økonomiske og kirkelige systemer.


Det er brødrene Grimm som i sin eventyrsamling; Kinder -und Hausmärchen (1812) gjorde begrepet alminnelig kjent blant folk.


Bildene er hentet og linkes til 

http://www.wga.hu/index1.html
The Web Gallery of Art is a searchable database of European fine arts and architecture (8th-19th centuries), currently containing over 41.100 reproductions. Artist biographies, commentaries, guided tours, period music, catalogue, free postcard and mobile services are provided.

BRUEGEL, Pieter the Elder
The Land of Cockaigne 1567
Oil on panel
Alte Pinakothek, Munich

BRUEGEL, Pieter the Elder
The Land of Cockaigne (detail)
1567
Oil on panel
Alte Pinakothek, Munich


MUSIKK fra 1600-tallet

http://www.wga.hu/music1/16_cent/phalesius_ungharesca.html
                                                         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar